maandag 15 december 2008

Wie is de (Camping-) Baas?

Met alle geweld van de grote kampeervakantie-aanbieders, met dikke catalogi en vaak honderden campings in hun aanbod, lijkt het wel of die de macht op de camping in handen hebben. Niet dus.

Uiteraard wel een belangrijke factor in het machtsspel, maar uiteindelijk bepaalt de camping-eigenaar wie de schaarse plaatsen krijgt. En als het een populaire camping betreft -en populair wordt naar mijn idee vooral door ligging+faciliteiten+sfeer bepaald- is letterlijk de een zijn dood de ander zijn brood. Er word gevochten om vrijkomende plaatsen als er een organisatie vertrekt. Kijk bijvoorbeeld maar eens naar het aantal aanbieders op toppers als Bella Italia (Gardameer) , Sequoia Park (Aquitaine) of Lanterna Camp (Istriƫ). Daarbij komt dat veel campings besluiten om zelf te investeren en hun eigen onderkomens te gaan verhuren.

Er zijn aanbieders die een eigen campingketen opgezet hebben, zoals Vacansoleil, waardoor zij zelf de verdeling kunnen bepalen. Een slimme zet, maar er zijn ook kanttekeningen te maken. De beste campings worden niet zomaar zakelijk gerund, maar zijn met hart en ziel opgebouwd door de eigenaren, vaak al gedurende tientallen jaren. Die kun je niet zomaar vervangen door een manager in loondienst, die de geschiedenis en de vaste klanten niet kent.

Ketens zoals Yelloh! in Frankrijk proberen schaalgrootte en familiebedrijf te combineren, door zelfstandige campings met een gezamelijke branding en marketing, maar ikzelf neem een keten nooit als uitgangspunt bij mijn zoektocht naar een geschikte camping. Wat is dan het voordeel?

Nu er nauwelijks meer onderscheid is in het onderkomen (tent of mobilhome) van de verschillende aanbieders, zal concurrentie vooral plaatsvinden op lokatie, service en prijs. En zolang als de lokatie (en faciliteiten, sfeer, personeel,...) in handen blijft van de campingbaas, wordt het welslagen van mijn kampeervakantie vooral door hem (haar) bepaald. Leve de Campingbaas!

Geen opmerkingen: