In onze Glampinggids vind je 19 (!) aanbieders van Safari- en Lodge- accommodatie. Hiervan zijn er 7 exclusief met alléén Glamping bezig. Hoezo trend?
Je bent gewaarschuwd: één keer op vakantie in een safaritent of lodgetent en je bent verkocht....
kampeervakanties
In Februari van dit jaar heeft de etfi, het European Tourism Futures Institute een verslag gepubliceerd over een onderzoek naar de toekomst van kamperen. In feite is het een inventarisatie van ideeën, dus een inspiratie voor iedereen in de kampeersector.
De kampeermarkt is een verzadigde markt. Vandaar dat partijen hun best zullen moeten doen om nieuwe markten aan te boren, naast het veroveren van een groter marktaandeel. Het rapport helpt hierbij door het segmenteren van de kampeerder van de toekomst:
De aanbevelingen van het rapport zijn om een goede dagrecreatie op de camping aan te bieden: dit is de grootste vrijetijdsbesteding van Nederlanders. Aanwezigheid van slechtweervoorziening is daarom ook belangrijk. Beleving en Authenticiteit worden steeds belangrijker, denk aan de groei van bijzondere accommodatie als safaritenten, boomhutten, wigwams en woonwagens, maar ook aan activiteiten als boswandelingen en klimparcours.
Samengevat nog dichter naar de natuur, maar met behoud van alle moderne eisen als comfort, schoon sanitair en WiFi.
De volledige onderzoekpublicatie vind je hier als PDF.
Het lijkt erop dat de Actieweek Reisprijzen van de Consumentenbond resulteert in gedragsverbetering bij verschillende reisorganisaties.
Op de site van de Consumentenbond staan de details van de acties ("Vijf van de acht reisorganisaties eerlijker over reisprijzen"). Arke,Bizztravel,Kras, Solmar Tours en WTC hebben hun site aangepast. Helaas geldt dat niet voor Landal, Center Parcs en Belvilla.
De actie heeft heel wat stof doen opwaaien in de reiswereld. Helaas zullen de resultaten alleen blijvend zijn als alle partijen meedoen. Anders blijft de aandacht van de typische Nederlandse prijskoper nog steeds getrokken in het voordeel van de laagste, maar oneerlijke prijs.
Het on-line boekingsproces van Center Parcs wordt vandaag op de korrel genomen door de Actieweek reisprijzen van de Consumentenbond. Het lijkt erop dat het combipakket (beddegoed en handdoeken) verplicht is tijdens het boeken, maar dat is niet zo. Het is wel erg lastig om dit uit je bestellijstje te halen. Ook de reisverzekering is hier al ongevraagd aangevinkt!
De Consumentenbond gaat vandaag bij Center Parcs langs om te pleiten voor eerlijke prijzen en om de klant zelf te laten kiezen voor linnenpakket en verzekering.
Als je deze actie wilt steunen, doe dan mee met het kussengevecht op Facebook!
De Actieweek reisprijzen van de Consumentenbond gaat vandaag over het on-line boekingsproces. Tijdens het boeken zijn er stiekem al opties aangevinkt zoals de reisverzekering. Als je niet uitkijkt dan boek je die mee zonder erbij na te denken. De Consumentenbond vindt dat betaalde opties niet vooraf aangevinkt horen te zijn. Dit soort oneerlijke praktijken komt vaak voor.
De actie: Vandaag ontvangen Landal en Belvilla een hokje (kooitje) met een vinkje: "Zet het hokje open en laat het vinkje eruit!".
Actieweek reisprijzen van de Consumentenbond: Wees eerlijk over reisprijzen.
NB: Naar aanleiding van de brief van de Consumentenbond hebben Arke, Kras en Bizztravel maandag 17 juni 2013 de informatie op hun websites aangepast(Bron: Consumentenbond). Goedzo!
Vandaag voert de Consumentenbond actie tegen een touroperator (Solmar Tours) die bij verschillende busreizen een 'royal class' toeslag toevoegt aan de prijs. Maar je kunt niet boeken zonder 'royal class'. Geen keuze dus. Deze toeslag hoort al in de aanbiedingsprijs verwerkt te zijn.
Mocht je ook zo'n prijsmisleiding tegenkomen, meld die dan bij het meldpunt 'Misprijzen' van de Consumentenbond.
Ken je dat? Een vakantie die te goedkoop lijkt om waar te zijn? Natuurlijk wordt je dan naar de site van de aanbieder gelokt. Maar bij het boeken wordt de prijs dan ineens een stuk hoger vanwege "boekingskosten", "reserveringskosten", "administratiekosten" enzovoort. Uiteindelijk betaal je toch veel meer dan je denkt.
Bekend is dit verschijnsel bij vliegtickets, maar ook bij het boeken van een verblijf zoals een tent, stacaravan of bungalow verschijnen er tijdens het boeken plotsklaps extra kosten zoals campingtoeslag, toeristenbelasting, eindschoonmaak en lakenpakket. Zo word een interessante aanbieding een stuk minder interessant...
De overheid wil al langer meer duidelijkheid over prijzen en aanbiedingen van de reisaanbieders, maar dat lukt nog niet goed. De overheidsinstantie die dit moet bewaken is de toezichthouder ACM, de Autoriteit Consument en Markt.
"De Autoriteit Consument & Markt (ACM) start vandaag (27 mei 2013 Red.) een voorlichtingscampagne voor consumenten en gerichte acties in de reisbranche om prijstransparantie te bevorderen. Met deze actie wil zij een einde maken aan onduidelijke prijzen in de reisbranche. Het gaat om prijzen van vliegtickets, maar ook van vakantiehuisjes en georganiseerde reizen."
Een van de acties is dat er nu enkele duidelijke spelregels geformuleerd zijn die iedere prijsaanbieding moet volgen. Daarmee wordt het iedereen vooraf helder wat je voor de vakantie betaalt en met welke extra kosten rekening gehouden moet worden. De aanbieders zullen aan de bak moeten om aan de richtlijnen van de ACM te voldoen, want ze spelen het spel nog steeds anders.
Tegelijkertijd wordt de consument ook gemobiliseerd via de "Reischecker Reisprijzen" op de website Consuwijzer.nl. Met deze reischecker kun je een goede vergelijking maken van de aanbiedingen voor vliegtickets, accommodatie en pakketreizen, dus inclusief bijkomende kosten.
Wij hebben de (P)Reischecker getest voor verschillende kampeervakanties bij een aantal van de aanbieders op onze site. Het blijft moeilijk vergelijken omdat de accommodatie vaak verschilt; de ene 3-kamer stacaravan kan heel iets anders zijn dan de andere 3-kamer stacaravan in uitvoering, ruimte en extra’s als terras met overkapping, maar er komen vrijwel altijd extra kosten bij ten opzichte van de eerstgenoemde prijs! Zo wordt het altijd duurder dan verwacht.
Wij vinden de (P)Reischecker van de ACM vooral nuttig om je bewust te maken van de onlogica van aanbiedingen. “Vanaf €30 per nacht in het voorseizoen!“ is slechts een lokkertje om je op de site van een aanbieder te krijgen. Want je kunt alleen maar in een andere periode, je wilt een andere accommodatie en de prijs “Vanaf” is nergens meer te vinden. Als er dan ook nog allerlei onaangekondigde kosten bijkomen dan zien de mogelijkheden van je vakantiegeld er ineens een stuk slechter uit. Voor iedere aanbieding geldt dat de verplichte vaste kosten al in de advertentieprijs verwerkt moeten zijn. Als dit niet zo is, dan kun je hierover een klacht indienen bij de ACM. Ook de consument moet aan de bak bij misleidende reisprijzen!
De voorlichtingscampagne van de ACM is een goed idee. Het effect ervan staat en valt natuurlijk met de medewerking van zowel aanbieders als consumenten. Tenslotte is iedereen gebaat bij duidelijke en transparante prijzen, maar dan moeten ook alle aanbieders zich daaraan houden. Anders laat je je toch weer verleiden door de verkeerde informatie.